Sambar Petak Kedua, Rossi Akui Lebih Serasi Dengan Jentera

Advertisements
Sumber: Valeyellow46 @ Instagram

Valentino Rossi berjaya menempatkan dirinya di kelompok depan buat julung kalinya selepas GP Austiin, April lalu apabila berjaya menduduki petak kedua ketika sesi kelayakan di Silverstone, malam tadi.

Selepas merekodkan aksi hambar sebelum cuti musim panas, Rossi berjaya bangkit dengan tunggangan lebih baik sejak di Brno.

Menurut laporan Crash.net, Rossi akui dia berasa cukup gembira dengan jenteranya.

“Kami telah lakukan yang terbaik ketika sesi ujian bebas dan saya tahu sesi kelayakan kali ini amat penting kerana jika saya mahu menaiki podium, saya perlu memulakan perlumbaan di petak lima terbaik,” jelasnya.

Pada masa sama, Rossi mahu melupakan senario gagal menamatkan perlumbaan di tiga saingan berturut-turut.

“Saya masih kompetitif, ini sangat penting kerana sebelum cuti musim panas kami alami pelbagai masalah. Saya tidak berlumba selaju yang diharapkan, kami agak terumbang-ambing kerana saya gagal mencapai keserasian dengan jentera.

“Tetapi selepas Brno, kami melakukan pelbagai perubahan terhadap jentera saya dan semenjak itu, saya berjaya bangkit,” tambahnya.

Terdahulu, Marc Marquez berjaya menempah petak pertama sementara Jack Miller dan Fabio Quartararo mengisi slot ketiga dan keempat.

(SUMBER: Crash.net)