Proton, Perodua Kembali Terajui Pasaran Kereta Negara

Advertisements

Pengeluar kereta tempatan, PROTON dan Perodua bingkas muncul sebagai peneraju pasaran kereta negara tatkala orang ramai kini beralih kepada kenderaan mampu milik.

Menurut laporan AmInvestment Bank Research, kebangkitan jenama tempatan berpunca terhadap kejayaan penjualan model Perodua Myvi generasi ketiga (2017) dan Proton X70 yang kini semakin popular.

“Sejak 2014, margin keuntungan jenama antarabangsa telah mengatasi jenama tempatan terutamanya daripada segi pasaran saham dalam tempoh setahun.

“Bagaimanapun, pada April 2019, kami menyaksikan perubahan radikal bagi sektor ini buat julung kalinya sejak 2014 dengan saham pasaran kereta tempatan mengatasi jenama antarabangsa – 56 peratus lwn 44 peratus,”kata laporan itu.

Pertumbuhan penjualan Proton tahun ini diterajui model yang dilengkapi dengan ciri-ciri canggih dengan pelancaran model SUV pertama, Proton X70 menjadi penyumbang terbesar.

Pasaran kereta tempatan telah didominasi Proton dan Perodua untuk satu tempoh yang panjang sehinggalah pada 2014 apabila jenama kereta luar memperkenalkan model baharu dengan harga kompetitif dan ciri-ciri menarik.

Kedua-duanya dijangka akan terus mendominasi penjualan sehingga akhir tahun 2019 mengetepikan cabaran jenama kereta antarabangsa.

Perodua merekodkan penjualan 82,000 unit dalam tempoh empat bulan pertama 2019 – peningkatan sebanyak 9.7 peratus. Kenanga Research menjangkakan Perodua mampu mencapai sasaran 231,000 unit penjualan tahun ini.

“X70 telah menerima tempahan sebanyak 30,000 unit dengan 14,000 unit telah pun diserahkan kepada pelanggan sejak diperkenakan kepada orang ramai pada pertengahan 2018,” kata AmInvestment Bank.

Minggu lalu, Proton mengumumkan penjualan tertinggi selepas 46 bulan dengan 10,611 unit dijual pada bulan Mei 2019 sahaja – 53 peratus peningkatan berbanding bulan sebelumnya.

(SUMBER: The Star)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.