17 responses

  1. datsun tongek
    May 14, 2012

    apsal click tak kuar pun…

  2. syafiq
    April 29, 2012

    kalau lc v2011 srung cdi nie bley tmbh top speed x??

  3. syafiq
    April 29, 2012

    cdi nie klau msuk dkt lc v2011 bley tmbh top kew??

  4. adiared59
    April 29, 2011

    harge cdi nie brape??
    hmm..klau nk tukar spoket,,,saiz brape yg ok???sbb pakai saiz 37 mcm kurang top..bleyh pegi 130 jew…kalau 39 bleyh pegi 140..
    klau pakai high cam..xde effect k kat enjin??

    • eddy
      eddy
      April 29, 2011

      37 spttnya top lg tggi dr 39. Klu pakai 35, top boleh naik tggi tp power sng hlg masa naik bukit wpun x tggi. Harga tu blh try cari kat mudah.my

  5. syafiq avicena
    September 21, 2010

    hm,xpela.. 0k x kalau saya nk pakai cdi racing?ad bg ksan brok pda mt0 x?.. Hargenye lbeh krag 200-250,nk bli dkat mudah.com..

    • eddy
      eddy
      September 21, 2010

      ok, setakat y saya tahu CDI x memberikan kesan buruk pada moto.

  6. syafiq avicena
    September 21, 2010

    hm,benarkah kelajuan lc bru yg hanya mencpai klajuan 140km/h adalah dsebabkan cdi pda mt0 lc bru tlah di cut??.. Jika kita guna cdi lc 1st mdel,b0lehkah mt0 kita mencpai klajuan 180km/h sperti mt0 lc 1st mdel??..

    • eddy
      eddy
      September 21, 2010

      y ni saya x dpt nk pastikan. sapa2 y ada moto LC 1st model mungkin boleh tolong jawab?

  7. syafiq avicena
    September 20, 2010

    hm,mmg bnar n klau pandai raider,mybe bleh lbh lg cket.. Stiap kli test mesin Lc 1st mdel n 2st mdel,cmf0rm Lc 1st mdel akan mendahului dri smua aspek antranya pikup n msa utk mncpai klajuan maksimum,sdangkan kdua-dua mt0r msih standard.. Hm,jika sy hanya tkar high cam,sp0cket & cdi,apakah klebihan & kburukannya?

    • eddy
      eddy
      September 20, 2010

      mungkin ada benarnya kerana 1st model LC autoclutch enjinnya buatan jepun dimana boleh dilihat pada kulit enjin y ditulis ‘Made in Japan’.
      High cam akan bg higher valve lift utk kemasukan udara dan petrol y lebih banyak kedalam kebuk pembakaran. Seperti sistem VTEC y ada dua stage cam, iaitu low cam utk jimat minyak pada RPM rendah dan high cam utk prestasi y lebih namun kurang kecekapan penggunaan minyak. Motor x boleh pasang sistem VTEC, tp boleh pakai high cam terus. Jadi kuasa sentiasa ada pada RPM rendah mahupun pada RPM tinggi.
      CDI tu pulak cuma bagi spark y lebih kuat dan tiada RPM/speed cut-off.
      Sprocket kecik pada belakang akan bg top speed y lg tinggi.

  8. syafiq avicena
    September 18, 2010

    sy guna Lc135.. Tp kne klajuan maksimumnya hanya 140kmh sahaja??sedangkan mt0 Lc first editi0n leh pecut sampai 180kmh.. Leh cdangkan langkah yg perlu sy ambil utk mningktkn klajua mt0 sya ni??

    • eddy
      eddy
      September 19, 2010

      mekanik saya ckp klu tukar cdi ni saja, moto blh pegi 160km/h

      • syafiq avicena
        September 20, 2010

        160kmh shaja??bgaimana nk tingkatkan shingga 180kmh?? Mcm mot0 Lc lama..

      • eddy
        eddy
        September 20, 2010

        byk boleh buat; guna high cam, big valve head, tukar sprocket, tukar block. tp klu xnak tukar semua tu, cari saja motor LC 1st model 2ndhand. satu lagi, mmg benar ke LC 1st model boleh pergi sampai 180km/h? atau dgr2 crita org saja?

  9. Jay
    December 14, 2009

    brapa harga??
    mana nak beli??

Leave a Reply

You must be to post a comment.

Back to top
mobile desktop